tiistai 15. syyskuuta 2009

Records are forever


Don Johnson Big Band – Records are forever (BEAT BACK / UNIVERSAL MUSIC) (2009)



Maailman pienin big band julkaisi neljännen pitkäsoittonsa kesän 2009 kynnyksellä, joka oli loistavasti ajoitettu. Festivaalikesä edessä, rankka studiosessio takana. Siinä missä omakustannetuotannolla aloittanut yhtye oli ennen hieman tuntemattomampi, on se vuonna 2009 kovin monen huulilla ja korvilla.

Edellinen pitkäsoitto oli nimetty yksinkertaisesti ”Don johnson big band” joka yleensä tarkoittaa yhtyeen kohdalla joko ensimmäistä levyä tai eräänlaista välipistettä. Aivan kumpikaan termeistä ei päde DJBB:lle, jonka edellinen levy antoi jo viitteitä tulevasta.

Records are forever sisältää aimo määrän vierailijoita aina Anna Abreusta Petteri Sariolaan, joten ainakaan monipuolisuuden puutteesta ei yhtyettä voida syyttää. Yhtye on myös uskaltautunut käyttämään uusia soittimia tai tuomaan joitakin soittimia enemmän esille, kuten esimerkiksi hanuria ja akustista kitaraa. Näin ollen yhtyettä on vielä vaikeampi lokeroida hyllyyn jossa lukee hip-hop. Levyn ensimmäinen singlejulkaisu ”LLH” tuo esille rajun ja vauhdikkaan yhtyeen; sähkökitara ja symbalit saavat kyytiä ja Father Metron maaninen lyyrisyys hakevat vertaistaan. Myös jo yhtyeen vakiojäseneksi hahmottunut Felix Zenger tuntuu löytäneen itsestään jotain vielä syvempää. Tosin hänen lahjakasta sointiaan kuulisi ehkä levyllä enemmän.

Levyn suurena vahvuutena voidaan pitää ehdottomasti sen vaihtelevuutta – yksikään kappale ei ole identtinen versio toisesta, yhtye tarjoaa siis musiikkia entistä suuremmalle yleisölle, kuitenkaan kompastumatta mielistelyyn. Jokainen asia on tehty omalla tavallaan. Jos kriittisimmät epäilijät pääsivät haukkomaan henkeä Anna Abreun vierailun kohdalla, voidaan tässä kohtaa mainita, että ”Rush” on yksi levyn hienoimmista ja intensiivisimmästä vedoista ja paljolti Abreun ansiosta. Jo omaa uraa luonut Tuomo (Tuomo Prättälä) pääsee näyttämään soulmiehen kyntensä kappaleessa ”Get it right” joka tarjoilee ehkä levyn perinteisimmän DJBB-kappaleen. Tuomo on kappaleen mustapippuri, mutta aivan oikeuksiinsa hän ei kappaleessa pääse. Tuttu ja iki-ihana Emma Salokoski pääsee tunnelmoimaan muutamassa kappaleessa, joista ehkä vahvempana voidaan mainita levyn päättävä kolmetoistaminuuttinen ”All hope”, joka etäisesti muistuttaa alkuaikojen Massive Attackia. Tämä ei ole todellakaan huono asia, varsinkin kun allekirjoittanut on todistanut kappaleen toimivuuden keikkalavalla.

Se missä levy menee ehkä hieman vikaan, on Janna Hurmerinnan vokalisoima ”Take you home” sekä loppupuolen ”These walls”. Tässä kohden ei kuitenkaan puhuta huonoista kappaleista, ne vain irroittautuvat kokonaisuudesta sen verran, että moitteen sana niistä on lauottava.

Neljännellä pitkäsoitolla Lindgren ja kumppanit tarjoavat varsin värikkään ja ehdottomasti yhtyeen vahvimman levyn. Se on pystynyt kasvamaan edellisten levyjen vahvuuksista ja heikkouksista, ja tuonut kuuntelijoille annoksen tämän päivän parasta musiikkia. En sano, että kyseessä on hip-hop-levy, sillä sitä se ei ole. Se on musiikkia maailmalta ja naapurista.

Tarkempia tietoja levystä osoitteessa http://www.recordsareforever.com/fi/
Yhtyeen kotisivut http://www.donjohnsonbigband.com/fi/

Ei kommentteja: