keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Kaspar - Kaspar


Kaspar - Kaspar

John McGregor julkaisi vuonna 2005 debyyttialbuminsa "Joki" (Suomen musiikki)ja sen jälkeen sitä seurasi yhtä valloittava albumi "Maa ei oo pimee". McGregorin musiikkia voisi kuvata "akustisiksi luomulauluiksi" niinkuin Soundissa vuonna 2005, sekä "suomalaiseksi ja skottilaiseksi perimäksi" (Soundi, 2007).

Nyt McGregor on perustanut yhtyeen nimeltä Kaspar yhdessä Mikael ja Tuomas Hakkaraisen kanssa. Musiikkimaailma yhtyeen debyytillä on vahvasti samanlaista kuin McGregorin levyillä; kuitenkin hieman maalailevampi, ajoittain melankolisempi. Ihmekö tuo sillä levyn tuottanut Malcom Burn on tuottanut sellaisia artisteja Bob Dylan, Daniel Lanois, Emmylou Harris, Patti Smith, jne. Edellämainituilta artisteilta levy kuulostaa hyvin vähän, toki pakollisia folkvaikutteita on mutta yhtye on selkeästi löytänyt oman äänialansa.

McGregorin laulu saa tarvittavan pohjan rummuista ja heleistä kitaroista, jotka ikäänkuin maalailevat levyn kasvot värikkäiksi. Levyllä ei ole selkeää hittikappaletta, jota voisi nostaa esille muita väheksymättä - levy on kokonaisuus, valloittava sellainen. Sanoitukset kulkevat varsin viekkaasti, ja onnistuvat välttämään niitä pieniä sudenkuoppia, joihin John McGregorin soololevyjen sanoitukset ajoittain putosivat.

Debyyttilevyn tarinana kulkee löytölapsi Kaspar Hauserin kohtalo, josta on jo Werner Herzog tehnyt elokuvan vuonna 1974. Yhtyeen kotisivuilla kerrotaan että Kaspar Hauser oppi akateemisen uransa lisäksi myös anteeksiantoa ja empatiaa; Kasparin levy levittää samaa asiaa, musiikin avulla.

HUOM! Yhtye on ehtinyt mm. soittaa Wilcon lämmittelijänä huvilateltassa 2009.

Yhtyeen MySpace-sivusto
http://www.myspace.com/kasparband

Tietoa Kaspar Hauserista
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaspar_Hauser

Werner Herzogin elokuva
http://www.imdb.com/title/tt0071691/

Ei kommentteja: